Bewonersvereniging Schiedam Centrum

Schiedam viert feest om leegstand

Het ‘Feest der Leegstand’ is een titel die bewust een beetje wringt. Maar, zo stelt de organisatie van het festival dat vandaag van start gaat in Schiedam: ruimte biedt kansen.
Je kunt hier panden naar wens omtoveren, je fantasie de vrije loop laten, ermee doen wat je wilt.

Schiedam en leegstand zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De gemeente strijdt al jaren tegen de niet gevulde panden in de binnenstad, maar is inmiddels op de goede weg sinds het idee dat de Hoogstraat weer gaat floreren is losgelaten. Naast winkelen moeten mensen er straks ook kunnen wonen, werken en recreëren.

”Eigenlijk is het zo dat de leegstand het goud van de stad is”, meent fotograaf Jan Sluijter. Samen met architect Gideon Peele en Vincent Tuinema van architectenbureau ARD/AtelierRuimDenkers bedacht hij het festival ‘Feest der Leegstand’, dat vandaag van start gaat met een congres in Monopole, gevestigd aan die bewuste Hoogstraat. ,,Je kunt hier panden naar wens omtoveren, je fantasie de vrije loop laten, ermee doen wat je wilt. Als je het maar wil zien.”
Toegegeven, ook de organisatie kan zich er iets bij voorstellen dat de al jaren geplaagde winkeliers in de binnenstad niet blij waren met die titel. ,,Natuurlijk snappen we dat. Zij vechten al jaren voor verbetering”, stelt Peele. ,,Maar leegstand is geen vies woord. We willen het loskoppelen van het negativisme. We maken van iets negatiefs iets positiefs. Met zwarte verf kun je immers geen regenboog maken.”

,,Schiedam is een ruwe diamant”, vult Sluijter hem aan. ,,Zeuren over leegstand heeft geen zin. De vraag is: wat ga jij doen om er een succes van te maken? We willen frisse energie uitstralen, hopelijk haken mensen daarbij aan.”

Het festival gaat van start met een congres. Sprekers, waaronder ook professionals, geven hun visie op ruimte. Vervolgens zal er een rondje door de binnenstad worden gemaakt langs die kansrijke panden. Zes kunstenaars hebben de afgelopen week een aantal van die panden naar eigen inzicht aangekleed. ,,Om te laten zien wat er mogelijk is, hoe je creatief met ruimte om kan gaan”, aldus Peele.
Morgen is het Feest der Leegstand toegankelijk voor alle belangstellenden. Er is een ontdekkingstocht die voert langs 24 plaatsen, kriskras door de stad. Peele: ,,Leegstaande panden, maar ook reeds ingevulde. Het is van alles wat. De tocht moet inspireren en motiveren.”
Het is de bedoeling dat er tijdens het festival ideeën worden opgehaald.

Bron:AD.nl