Bewonersvereniging Schiedam Centrum

Wijkvertegenwoordigers: zorgen om plannen Koemarkt

(Schets van de toekomstige situatie op de Koemarkt; nog net valt te zien dat verkeer dat vanuit het zuiden de Koemarkt over rijdt, nog slechts rechtdoor de Rotterdamsedijk op kan.)

SCHIEDAM – De vertegenwoordigers van de Schiedamse wijken maken zich zorgen over de gevolgen van de plannen met de Koemarkt.

Volgens verschillende bewoners-, wijk- en huurdersbelangenverenigingen gaan deze ten koste van de bereikbaarheid van het stadscentrum. En vice versa: verschillende wijken worden slechter bereikbaar of verkeer gaat door de wijken naar alternatieve routes zoeken.

Dit betekent dat er op de wegen in de wijken meer geluidsoverlast en luchtvervuiling ontstaat, aldus de wijkvertegenwoordigers, die de handen ineen hebben geslagen. “Tevens zijn er zorgen over de (verkeers)veiligheid en chaos die zal ontstaan bij calamiteiten. Op dit moment staan wegen bij calamiteiten al vast (wij hebben nog vers de brand op de Nieuwpoortweg in gedachten, toen alle wegen in Schiedam vaststonden), laat staan als verkeer niet meer linksaf kan bij de Koemarkt.”

De samenwerkende wijkvertegenwoordigers schreven samen een zogenaamde zienswijze, die als inspraakdocument wordt ingebracht in de besluitvorming.

Daarin stellen zij het voornemen om de Koemarkt aan te pakken te steunen. Maar het voorkeursscenario van het college is volgens hen geen goed alternatief voor de bestaande situatie. Gezamenlijk hopen zij met hun kritiek genoeg gewicht in de schaal te leggen om de politiek te overtuigen van de onwenselijkheid van de plannen. Ze stellen te hopen dat ‘de gemeenteraad, het college van B&W en de betreffende ambtenaren een nieuw plan ontwikkelen dat minder negatieve consequenties heeft voor de stad’.

Het voorkeursscenario zoals dat nu op tafel ligt introduceert enkele verkeersafsluitingen rond de Koemarkt: verkeer komend van de Rotterdamsedijk zou enkel nog rechtsaf de Broersvest op kunnen; linksaf richting de Oranjestraat is dan niet meer mogelijk. Andersom kan verkeer vanuit de Oranjestraat enkel haar weg vervolgen richting de Rotterdamsedijk; linksaf richting de Broersvest wordt in de plannen uitgesloten.

Bron:schiedam24.nl